مقدمه
پرینترهای سه بعدی رزینی، یک نوع پرینتر سه بعدی هستند که از رزین به عنوان ماده اصلی برای تولید اشیاء سه بعدی استفاده میکنند. این نوع پرینترها از فناوری Stereolithography (SLA) یا Digital Light Processing (DLP) برای تولید مدلهای سه بعدی استفاده میکنند. در فرایند چاپ با پرینترهای سه بعدی رزینی، یک لایه از رزین مایع روی یک صفحه تخت به نام Fep قرار میگیرد و سپس با استفاده از یک لیزر یا نور UV، رزین به شکل لایهای خاص سفت میشود. سپس صفحه تخت به آرامی حرکت کرده و لایه بعدی از رزین بر روی لایه قبلی قرار میگیرد و فرایند تبدیل شدن رزین به حالت جامد، مجدد انجام میشود. این فرایند تا زمانی ادامه پیدا میکند که مدل سه بعدی به طور کامل چاپ شود.
در استفاده از پرینترهای سه بعدی رزینی، یک سری از اشتباهات به طور متداول، مخصوصا توسط افراد تازهکار و کم مهارت، انجام میشود که منجر به هدر رفتن زمان و اعمال هزینه به کاربران میشود. در ادامه سعی شده است 6 اشتباه متداول در پرینترهای سه بعدی رزینی، بیان شود تا کاربران با آنها آشنا شوند و از انجام دادن آنها خودداری کنند.
1- تمیز کردن مخزن رزین پس از هر بار چاپ
یکی از اشتباهات در استفاده از پرینترهای سه بعدی رزینی، تمیز کردن مخزن رزین بعد از هر بار چاپ میباشد. تمیزکاری مخزن رزین بعد از هر بار چاپ باعث میشود که ورقههای Fep شما خورده شود و آنها را تار میکند. اگر این کار را انجام دهید، IPA(ایزوپروپیل الکل) شما را هدر میدهد و این کار باعث هدر رفتن رزین و زمان میشود.
تنها زمانی که باید نگران تمیز کردن مخزن رزین دستگاه باشید وقتی است که چاپ شکسته باشد و چیزی در مخزن رزین باقی مانده باشد که ممکن است هنگامی که صفحه پایین بیاید به صفحه نمایش آسیب برساند. اگر چیزی در رزین ریخته باشید و یا رزین شما کثیف شده باشد باید بعد از چاپ، مخزن رزین را تمیز کنید. اگر غیر از این دو حالت باشد نیازی به تمیزکردن مخزن رزین نیست و میتواند رزین، برای مدت زمان طولانی در مخزن باقی بماند. لازم به ذکر است در صورتی که رزین برای مدتی در مخزن باقی مانده باشد، لازم است پیش از چاپ، رزین به خوبی گرم شود تا آماده چاپ شود. پس از گرم شدن رزین میتوانید مانند قبل عملیات چاپ را شروع کنید.
2- تمیز کردن Fep با IPA ( ایزوپروپیل الکل)
اشتباهی دیگر در پرینترهای سه بعدی رزینی، استفاده از IPA برای تمیزکردن برگه Fep است. در واقع هنگامی که شما از IPA استفاده میکنید متوجه خواهید شد که این کار باعث ایجاد یک حالت ابری یا به اصطلاح جهنمی میشود که هر بار این کار را تکرار کنید شرایط بدتر میشود. به جای این کار میتوانید یک حوله میکروفایبر ساده (بدون پرز) را به چند بخش تقسیم کنید و با آن Fep را به تدریج و با آهستگی تمیز کنید.
3- قرار دادن دستگاه در معرض نور خورشید
یکی دیگر از اشتباهات در پرینترهای سه بعدی رزینی، قرار دادن دستگاه در جایی است که نور خورشید بتواند به هر طریقی وارد مخزن شود. این کار باعث میشود که چاپ شما از بین برود و باعث سفت شدن رزین در مخزن میشود و گاهی اوقات خارج کردن آن را از چاپگر، غیرممکن میکند. دستگاه را در جایی قرار دهید که نور خورشید نتواند به مخزن رزین آن وارد شود. برای این کار میتوانید اطراف چاپگر را با استفاده از پارچه و یا کاغذ، بپوشانید.
4- پایین یا بالا بودن دمای محیط
یک اشتباه متداول در پرینترهای سه بعدی رزینی، قرار دادن دستگاه در محیطی است که دمای پایین یا بالایی داشته باشد. دمای هوا در اطراف چاپگر نباید پایین باشد به این منظور میتوان از یک هیتر در اطراف دستگاه استفاده کرد یا اینکه اگر روی دستگاه خود یک مخزن پلاستیکی دارید، میتوانید از یک تسمه فلزی که به دور مخزن قرار میگیرد و قابلیت گرم شدن داشته باشد استفاده کنید.
5- عدم ترازبندی یا کالیبراسیون دستگاه
ترازبندی یا کالیبراسیون در پرینترهای سه بعدی بسیار اهمیت دارد زیرا عدم ترازبندی مناسب باعث کاهش کیفیت چاپ و کیفیت سطح میشود. اگرچه امروزه پرینترهای سه بعدی رزینی ، پیشرفته شده اند و دستگاه به صورت خودکار کالیبراسیون را انجام میدهد ولی اگر شما یک دستگاه قدیمی داشته باشید و یا بخواهید از ترازبندی دستگاه خود مطمئن شوید میتوانید از روش زیر استفاده کنید.
وقتی صفحه پایین بیاید و شما آن را سفت کردید برای بررسی اینکه به درستی سفت شده است میتوانید از یک کاغذ استفاده کنید. کاغذ را زیر صفحه قرار دهید و از هر گوشه سعی کنید آن را بکشید. اگر کاغذ حرکت نکند به این معنی میباشد که ترازبندی به درستی انجام شده است ولی اگر کاغذ تکان بخورد نشان میدهد که کالیبراسیون به خوبی انجام نشده است و دوباره باید ترازبندی انجام شود. بعد از اینکه یک بار ترازبندی به خوبی انجام شود نیاز به ترازبندی مجدد نمیباشد مگر اینکه دستگاه تکان بخورد و یا اینکه روی زمین بیفتد.
6- لقی Fep در مخزن رزین (Vat)
برای عملکرد صحیح پرینترهای سه بعدی رزینی، باید سفتی Fep در Vat به خوبی تنظیم شده باشد. سفتی Fep در Vat باید به گونهای تنظیم شود که بتواند به خوبی رزین را در مخزن نگه دارد . اگر Fep بیش از حد سفت شده باشد باعث میشود رزین نتواند به راحتی از آن عبور کند. اگر Fep به خوبی سفت نشده باشد باعث میشود که رزین زودتر از مخزن خارج شده و به سطح چاپ نمیرسد. لقی Fep در مخزن باید بین 0.1 تا 0.2 میلیمتر باشد
نتیجهگیری و جمعبندی
پرینترهای سه بعدی رزینی، به دلیل دقت ابعادی بالا، کیفیت سطح بسیار خوب و جزئیات دقیق که امکان چاپ مدلها با ساختارهای پیچیده را فراهم میکنند، بسیار محبوب شدهاند. این پرینترها برای کاربردهای مختلفی از جمله طراحی صنعتی، پزشکی، هنر و معماری استفاده میشوند. انجام برخی از اشتباهات در استفاده از پرینترهای سه بعدی رزینی، باعث میشود که زمان و سرمایه ما هدر برود و ممکن است به دستگاه آسیب برساند. این اشتباهات میتوانند به صورت زیر باشند:
1- تمیز کردن مخزن رزین پس از هر بار چاپ
2- تمیز کردن Fep با IPA ( ایزوپروپیل الکل)
3- قرار دادن دستگاه در معرض نور خورشید
4- پایین یا بالا بودن دمای محیط
5-عدم ترازبندی یا کالیبراسیون دستگاه
6- لقی Fep در مخزن رزین (vat)
با توجه به مطالبی که در بالا بیان شدند باید تلاش شود تا از وقوع این اشتباهات جلوگیری شود تا بتوان یک چاپ لذت بخش را تجربه کرد.